Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-30@23:25:03 GMT

دماوند 20 روز روی موج زلزله

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۹۴۳۶۲

دماوند 20 روز روی موج زلزله

دماوند به عنوان شهرستان همجوار پایتخت 20 روزی است که روی موج زلزله قرار دارد و تاکنون 80 زمین لرزه آن را تکان داده است.

خبرگزاری فارس استان تهران - مهدی مرادی: زلزله یکی از وقایع طبیعی است که به علت آزاد شدن انرژی ناشی از گسیختگی و حرکت گسل‌های پوسته زمین در مدتی کوتاه رخ می‌دهد؛ پیش از وقوع زمین‌ لرزه اصلی معمولاً زلزله‌های نسبتاً خفیف‌تری در منطقه روی می‌دهد که به پیش‌لرزه معروف‌اند و به لرزش‌های بعدی زمین‌لرزه نیز پس‌لرزه می‌گویند که با شدت کمتر و با فاصله زمانی گوناگون میان چند دقیقه تا چند ماه به وقوع می‌پیوندد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گسل مشاء در شهرستان دماوند، یکی از بزرگترین گسل‌های ایران به طول 200 کیلومتر است که از دماوند تا شمال تهران امتداد دارد؛ فعالیت‌های چند ساله اخیر این گسل نشان داده که فعال است و باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

وقوع زلزله در شهرستان دماوند به واسطه قرار گرفتن در جوار پایتخت ایران همواره در جلب توجه همگان قرار دارد و پس از کوچکترین زمین لرزه دوباره شایعات مختلفی در خصوص فعال شدن آتشفشان قله دماوند مطرح می‌شود.

*زلزله تاریخی دماوند

بزرگترین زلزله مهیب تاریخ دماوند در سال 1209 خورشیدی رخ داد که زلزله در اثر حرکت گسل مشا و به بزرگی 7.1 ریشتر و مربوط به 187 سال پیش بود.

در این فاصله در سال‌های مختلف چند زمین‌لرزه در تهران احساس شده که تنها از نظر ارتباط با گسل مشا اهمیت دارد؛ بر اثر زلزله سال ۱۲۰۹ مناطق شمیرانات و دماوند تقریبا به طور کامل ویران شد و حدود ۷۰ روستا در شرق استان تهران از بین رفتند.

بر اساس اعلام مسئولان مؤسسه ژئوفیزیک سه زلزله تاریخی به جز زلزله 19 اردیبهشت‌ماه، حوالی شهرستان دماوند در سال‌های گذشته به ثبت رسیده است و از سال 1385 تاکنون، بیش از یک‌هزار و 327 خرده زلزله در شهرستان دماوند ثبت شده است.

*80 پس‌لرزه در 20 روز گذشته

از زلزله‌های بزرگ دوره ۱۹۰۰ تا 2020 میلادی در استان تهران و نواحی مجاور می‌توان به زمین لرزه‌های ۱۰ مهرماه سال ۱۳۰۹ شمسی آه- مبارک آباد آبعلی به بزرگی تقریبی ۵.۲ و زمین لرزه ۲۹ آذرماه ۱۳۹۶ شمسی با بزرگی تقریبی ۵.۲ ملارد نام برد.

اما ساعت 48 دقیقه و 21 ثانیه بامداد روز جمعه، 19 اردیبهشت‌ماه امسال، سومین زمین لرزه 120 سال گذشته استان تهران به بزرگی 5.1 ریشتر در کانون گسل مشاء به وقوع پیوست تا باری دیگر بحران زلزله در این استان به جریان بیفتد.

این زمین لرزه که در 20 روز گذشته رخ داده، بیش از 80 پس لرزه داشته است که بزرگترین آن امروز ساعت 13 و 41 دقیقه چهارشنبه، 7 خردادماه سال 1399 به بزرگی چهار ریشتر شرق استان تهران و بخش‌هایی از پایتخت را به لرزه انداخت.

*از اسکان اضطراری تا شایعات داغ آتشفشان دماوند

پس از زلزله 19 اردیبهشت‌ماه بر اثر پس‌لرزه‌های آن چند روزی مردم دماوند روزهای خود را با استرس گذراندند و چند شبی در فضای باز حضور پیدا کردند تا با همت دستگاه‌های اجرایی و امدادی اسکان موقتی برای شهروندان در منطقه جیلارد دماوند ایجاد شد.

با توجه به همجواری گسل مشا با قله دماوند همواره نگرانی‌هایی در خصوص فعال شدن آتشفشان دماوند که چند سالی غیرفعال بوده، وجود دارد و از این رو، با هر زمین لرزه‌ای در دماوند بازار اخبار این موضوع دا‌غ‌ می‌شود.

استاد پژوهشگاه زلزله‌شناسی در این ارتباط می‌گوید: اینکه ما بخواهیم بنا را بر این قرار دهیم که زلزله گسل مشاء مقدمه فعالیت آتش‌فشان دماوند است، این گونه نیست؛ نگاشتی که ناشی از لرزش‌های آتش‌فشانی است و لرزه‌هایی که در قله یا اطراف قله اتفاق می‌افتد، ویژگی‌هایی دارد که به آن‌ها لرزه‌های آتش‌فشانی می‌گویند که این لرزه‌ها متفاوت با لرزه‌های تکتونیکی است.

مهدی زارع در خصوص وقوع زلزله‌های دیگر معتقد است: گسل مشاء در گذشته زلزله‌های بزرگی داشته است و جز گسل‌های فعال بوده و ممکن است که لرزه‌های بزرگ‌تر از هفت ریشتر هم داشته باشد؛ امیدواریم که چنین حالتی باشد، اما ما وظیفه داریم که نگاه کنیم اگر شرایط بدتری وجود دارد، باید خود را برای آن شرایط آماده نگه داریم؛ بنابراین چون احتمال وقوع اتفاق بزرگ‌تری وجود دارد، باید به آن نکته توجه داشته باشیم؛ امیدواریم حداقل در مدت زمان کوتاهی زلزله بزرگ‌تر اتفاق نیفتد، اما احتمالش وجود دارد.

دستگاه‌هایی همچون راه و شهرسازی و مرکز زلزله‌نگاری کشور باید رصد و اندازه‌گیری دقیق تحرکات این گسل را در دستور کار خود قرار دهند  امکانات موجود هلال احمر دماوند تنها دو درصد جمعیت را پوشش می‌دهد 

*زلزله در کمین است

با توجه به زلزله‌خیز بودن شهرستان دماوند در شرق استان تهران، مسئولان باید توجه ویژه‌ای به این امر داشته باشند و برای آن برنامه طولانی‌مدت و جامعی تدوین کنند و قطعاً پرونده زلزله 20 روز اخیر که نشان داده، زلزله در کمین است، نباید فراموش شود.

به هر تقدیر، با فعالیت‌های اخیر و سال‌های قبل گسل مشاء دستگاه‌هایی همچون راه و شهرسازی و مرکز زلزله‌نگاری کشور باید رصد و اندازه‌گیری دقیق تحرکات این گسل را در دستور کار خود قرار دهند تا در صورت لزوم بتوان اطلاع‌رسانی‌های لازم را انجام داد.

آنچه امروز ذهن مردم به ویژه پایتخت‌نشینان و شهرهای شرقی استان تهران را به خود درگیر کرده است، اینکه برابر وقوع زلزله چه اقدامی باید انجام شود و این خود استرس و اضطراب را برای آنها به همراه دارد.

*آمادگی لازم مردم برای مواجهه با شرایط خاص

ارمغان دماوندیان، روانشناس عمومی در خصوص ابعاد روان‌شناختی زلزله اخیر تصریح می‌کند: از جمله ابعاد روانشناختی زلزله اخیر می‌تواند بروز اختلالات روانشناختی از جمله استرس حاد و یا استرس بعد از حادثه باشد که مسلماً نیازمند درمان است.

وی در این زمینه معتقد است: آنچه در این میان می‌تواند در جهت آرام کردن جو عمومی و کاهش میزان استرس همشهری‌ها کمک‌کننده باشد، وجود یک منبع خبری قابل اعتماد است که واقعیت‌ها را هرقدر ناخوشایند در اختیار مردم قرار دهد و با ابهام زدایی برای مردم این امکان را فراهم آورد که آمادگی لازم برای مواجهه با شرایط خاص را داشته باشند.

دماوندیان تأکید کرد: از طرفی حضور حمایتگرانه مسئولان و دادن اطمینان خاطر در جهت آمادگی نهادها و گروه‌های هلال احمر و آتشنشانی و وجود ابزار و ادوات کافی و نیروی خبره و متخصص لازم برای ارائه خدمات همه جانبه از جمله خدمات و درمان‌های روانشناختی برای افرادی که بعد از نخستین لرزش یا به‌دلیل تکرار پس لرزه‌ها دچار استرس حاد شده‌اند، می‌تواند کمک فراوانی به رفع ابهامات مردم کند و احساس کنترل بر امور را به مردم شریف این خطه بازگرداند.

*تلاش برای کاهش خسارت‌های احتمالی وقوع زلزله‌های آینده

هرچند خوشبختانه تاکنون هیچ اتفاقی در روستاها و شهرهای مناطق استان تهران ناشی از وقوع زلزله رخ نداده است، اما امیدواریم که در روزهای آینده شرایطی کاملا سفید و امن شود و هرچه زودتر به شرایط پایدار در منطقه برسیم.

آنچه امروز در مسأله زلزله بسیار حائز اهمیت است، اطلاع‌رسانی، آگاه‌بخشی و آمادگی دستگاه‌های امدادی و خدماتی برای مقابله با هرگونه حوادث است تا حداقل میزان خسارت‌های احتمالی کاهش پیدا کند.

طبق اعلام رئیس جمعیت هلال احمر کشور در بازدید اخیر از پایگاه اقماری چناران دماوند، امکانات موجود این شهرستان تنها دو درصد جمعیت را پوشش می‌دهد که این تأمین و افزایش امکانات و تجهیزات بیشتری را می‌طلبد.

انتهای پیام/67015/

منبع: فارس

کلیدواژه: زلزله دماوند زمین لرزه استان تهران شهرستان دماوند استان تهران وقوع زلزله زمین لرزه گسل مشاء لرزه ها پس لرزه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۹۴۳۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پس‌لرزه عروسی دختر در هتل گران | تکلیف خودتان را از حیث اقتصادی روشن کنید | چرا همیشه صحبت شما و فرزندانتان است؟

 من به برادر عزیز شمخانی عرض میکنم فعالیت اقتصادی الزامات والتزامات خود را دارد چون خود را اولی از دیگران به نصیحت میدانم به ایشان و همردیفان ایشان درکشوری ولشکری توصیه می‌کنم تکلیف خود را از حیث فعالیت اقتصادی روشن کنید وافکارعمومی را با اصلاح امور اقناع کنید.

حجت الاسلام یدالله حبیی نماینده پیشین ولی فقیه در وارت دفاع در یادداشتی که در روزنامه جمهوری اسلامی منتشر شده است نوشت:

امیر دریابان علی شمخانی از بقیة‌السلف سپاهیان و مجاهدان و امتحان داده‌های جبهه و جنگ است و کارنامه پرباری از جهاد و خدمت در بخش‌های اجرایی و راهبردی نظام دارد.

شجاعت در میدان، شهامت در بیان، ذهن تحلیل‌گر، صداقت و گریز از نمودها و تأکید بر بودها یعنی بی‌نقش وتکلف، نگاه جامع به مسائل، رفیق نواز، خطرپذیر، سعه صدر در مدیریت، تحمل پذیر، مدیرپرور، مسجدساز و مسجد دوست و... از خصوصیاتی هستند که من از او سراغ دارم وامیدوارم امروز که بعنوان یک کهنه سربازومشحون از تجارب است این خصوصیات فرایند ومراحل کمال وتمام خودش را طی کرده باشد.

شاید در ذهن کثیری از مردم او همچنان رزمنده بسیجی، سپاهی و امیر باشد وشناختی از سایر فعالیتهای او نداشته باشند وخاطره فرماندهی نیروی زمینی سپاه وحضور در نیروی دریائی ارتش و وزارت دفاع را در ذهن خود مجسم کنند.و کسانی او را بواسطه مسئولیتهای ستادی خارج از نیروهای مسلح بشناسند ولی امروز جمع کثیری از مردم بواسطه فضای مجازی آقای شمخانی را در جبهه اقتصادی می‌شناسند اگرچه حضور او همانند تعداد قابل توجهی از صاحب منصبان ارشد نظام در بخش اقتصادی در سایه است و فرزندان وخویشان حضور مستقیم آنان را غیر ضرور نموده است.

این از آثار عصر اطلاعات وانفجار اطلاعات است که کره زمین را به مثابه یک خانه با دوربین مدار بسته، تصویر نگاری می‌کند و لحظاتی بعد به نمایش میگذارد که در نوع خود بسی مطلوب است اگرچه بدور از آسیب و تهدید نیست.

آقای شمخانی از جمله افرادی است که حضور خود و فرزندان جبهه وجنگ را در فعالیت‌های اقتصادی ضروری، شرعی و یک عمل انقلابی می‌داند یعنی اینکه کشورگرفتارجنگ اقصادی و تحریم‌های ظالمانه است (صغرای قضیه) وکسانی توانائی و شایستگی حضور در این جبهه را دارند که امتحان داده و کشور را از جنگ تحمیلی نجات داده‌اند و به نظام و انقلاب باور دارند نظیر ما (کبرای قضیه) پس ما نسبت به حضور در این جبهه وظیفه داریم (نتیجه). بنابراین حضور در جبهه اقصادی نه تنها مذموم نیست بلکه ممدوح ومشکور است چراکه با همه وجود درک میکنیم مشکلات اقتصادی وتحریمها چه بلائی برسر مردم آورده است و فقر بر گروه‌های زیادی از مردم چنان مجسم نموده است که خوف فتنه کفر وعصیان می‌رود پس آقای شمخانی و پسران وامثالهم کار بزرگی انجام داده و می‌دهند وبجای سرزنش باید مشکور باشند.

اما و صد اما که خود آقای شمخانی زیرک نیز می‌داند چرا بازتاب اجتماعی عمل مجاهدانه آنها گونه‌ای دیگر است، چرا مردم بجای تشکر باید سرزنش کنند ودر هر محفل ومجلس باید صحبت ایشان و فرزندان وی و سایرین باشد؟

حقیقت این است که مردم اولا در جریان درست اطلاعات و اطلاع‌رسانی نیستند وتاکنون ندیده ونشنیده‌اند فعالان اقتصادی کلان، گزارشی از نقطه آغاز وفراز و فرود خود را به مردم ارائه دهند ومدیریت در ابهام وانتظار اینجا هم اثر بد خود را گذاشته است واز طرفی برای مردم قابل قبول نیست به هر دلیل مسئولین وفرزندانشان فعالیتهای اقتصادی بکنند.

شاید مفروضشان این است که بدون رانت محال است به این سطح از ثروت برسند. پس راهکار چیست؟ راهکار این است که بین دو کار یکی را قبول کنند حضور در ساختار نظام بدون فعالیت اقتصادی ویا حضور در بازار وبخش خصوصی و بدون داشتن مسئولیت. شاهد زنده این مقوله رفتار و آداب مقام معظم رهبری است. مگر ما مدعی اطاعت از او نیستیم‌! حوزه اطاعت شامل قول، فعل و تقریر رهبری است و از این حیث حجت را بر همه تمام کرده است.

من به برادر عزیز شمخانی عرض میکنم فعالیت اقتصادی الزامات والتزامات خود را دارد چون خود را اولی از دیگران به نصیحت میدانم به ایشان و همردیفان ایشان درکشوری ولشکری توصیه می‌کنم تکلیف خود را از حیث فعالیت اقتصادی روشن کنید وافکارعمومی را با اصلاح امور اقناع کنید.

برای مردم قابل پذیرش نیست وقتی چندین دهک تا پایان عمر امکان تهیه مسکن ندارند، بیش از شصت میلیون نفر یارانه بگیر هستند، مشکلات اقتصادی از جمله پاشنه آشیل‌های نظام است، سن ازدواج بالا رفته است ودهها مشکل وآسیب ذهن مردم را مشغول کرده است مشاور بالاترین فرد کشور مجلس عروسی خود را در هتل کذائی برگزار کند و ما را در پاسخگوئی به این مقولات ناگزیر به نوشتن این نصیحت نامه بکند.

اگر این مجالس را ثروتمندان بخش خصوصی برگزار کنند که می‌کنند مگر اشکالی دارد؟ مهمترین پشتوانه ما در حدوث وبقاء انقلاب اسلامی، مردم بوده و هستند واین توصیه امام خمینی(ره) نیز هست، پس هوای مردم را داشته باشیم. امیدوارم برادر عزیزم علی شمخانی از نصیحت دوست خود نرنجد و این نوشته را تذکری بداند که دلسوزانه تقدیم او می‌شود .

دیگر خبرها

  • «دماوند انرژی» چراغ تولید ۳ طرح پتروشیمی را روشن کرد
  • انسداد ۱۶ حلقه  چاه غیرمجاز در مناطق «گلاهک» دماوند
  • پس لرزه اظهارات جنجالی مهدی نصیری درباره رضا پهلوی و مصطفی تاجزاده
  • پس‌لرزه عروسی دختر در هتل گران | تکلیف خودتان را از حیث اقتصادی روشن کنید | چرا همیشه صحبت شما و فرزندانتان است؟
  • پس‌لرزه‌های جنبش دانشگاه کلمبیا و بمب‌ساعتی در دفتر دموکرات‌ها
  • دوزین در استان گلستان لرزید
  • دوزین لرزید
  • قلعه خواجه لرزید
  • زلزله در میان مقامات اسراییلی
  • زمین لرزه ای به بزرگی ۳.۴ ریشتر شهرستان نقده را لرزاند